MEB, LGS Tercih Süreci İçin Ebeveyn Kılavuzu Yayınladı: İşte Bilmeniz Gerekenler

MEB, LGS Tercih Süreci İçin Ebeveyn Kılavuzu Yayınladı: İşte Bilmeniz Gerekenler
MEB, LGS tercih sürecinde ebeveynlere rehberlik edecek kapsamlı bir kılavuz yayımladı. Tercih süreci, lise türleri, yerleştirme detayları ve sıkça sorulan sorular hakkında bilgi edinin.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreci ebeveyn kılavuzu, ebeveynlere ve öğrencilere rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Kılavuz, tercih döneminde ebeveyn-çocuk ilişkisini, karar verme sürecini ve farklı lise türlerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurarak demokratik bir yaklaşım sergilemeleri ve çocukların yeteneklerine göre doğru tercihler yapmalarını sağlamaları vurgulanmaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi ile iş birliği yapmanın önemi de belirtilmiştir.

MEB'den LGS Tercih Süreci İçin Ebeveynlere Yönelik Kılavuz

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın ardından, bu yıl ilk kez ailelere kapsamlı bilgi sağlamak amacıyla "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu" hazırlandı. 2 Haziran'da düzenlenen LGS merkezi sınavına katılan 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin sonuçları yarın açıklanacak. Sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih sürecinde ailelere rehberlik edecek "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu"nu internet sitesinde yayımladı. Bu kılavuza Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden erişilebilecek.

Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelerle ilgili bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi birçok detay yer alıyor. Ayrıca tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da kılavuzdan ulaşılabiliyor. Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi ve spor lisesi gibi çeşitli okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgiler bulunuyor.

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabilecek.

Liselere yerleştirme süreci; yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak. Yerel yerleştirmede öğrenciler, ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacaklar. Bu tercihlerden en az birinin yerel yerleştirme olması zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk "kayıt alanında", mavi renk "komşu kayıt alanında", kırmızı renk ise "diğer" okulları gösterecek.

Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacak. Bu ekranda ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Merkezi yerleştirmede ise, sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Pansiyonlu okullar için tercih yapmak isteğe bağlı olacak.

lgs-tercih-surecinde-karar-verme-basamaklari.jpg
LGS tercih sürecinde karar verme basamakları

Kılavuzda velilere yönelik şu öneriler yer aldı: "Çocuğunuza rehberlik ederken onu bilgilendirin ve destekleyin. Her çocuk özeldir ve kendi yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun hayallerini dinleyin ve ilgi alanlarını destekleyin. Onun gelişimini başkalarıyla kıyaslamayın, kendi sürecine odaklanın. Karar verici değil, rehberlik edici bir tutum sergileyin. 'Ben olamadım, o olsun' yaklaşımını kullanmayın."

MEB, öğrencilere liselere yerleştirme sürecinde destek olmak amacıyla rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla "tercih danışmanlığı" hizmeti sunacak. Türkiye genelinde 19 bin tercih danışmanlığı birimi kurulacak ve bu birimlerden 1 milyon öğrencinin ve velinin yararlanması bekleniyor.

Tercih danışmanlığı sürecinde, öğrencilerin kendini tanıması, fırsatları değerlendirmesi, sorumluluk alarak karar vermesi ve sağlıklı bir birey olarak gelişmesi konularında rehberlik edilecek. "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu"na meb.ai/UkqQUZG internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.