10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Dörtel Yayıncılık
Deney: Bira Mayasında Eşeysiz Üremenin İncelenmesi
Deneyin Amacı: Eşeysiz üremenin nasıl gerçekleştiğini anlamak ve bira mayasının tomurcuklanma yoluyla eşeysiz üreme sürecini gözlemlemek.
Araç Gereçler:
- 2 çay kaşığı şeker
- 1 bardak su
- 2 çay kaşığı kuru maya
- Beher
- Mikroskop
- Damlalık
- Lam ve lamel
Ön Hazırlık:
- 2 çay kaşığı şeker, 1 bardak su ve 2 çay kaşığı kuru mayayı beherde karıştırın.
- Karışımı 1 gün bekletin.
Deneyin Yapılışı:
- Bir gün önceden hazırlanan maya çözeltisinden damlalıkla bir damla alın.
- Lam ve lamel kullanarak bir preparat hazırlayın.
- Preparatı önce küçük, sonra büyük büyütmeli objektifle mikroskopta inceleyin.
- Tomurcuklanma aşamasındaki maya hücrelerini tespit edin ve hücrelerin şeklini çizin.
- Deney günü, taze bir maya çözeltisi hazırlayın.
- Taze çözeltiden alınan örneği mikroskopta inceleyin ve bir gün önceden hazırlanan çözelti ile karşılaştırın.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayıncılık
Değerlendirme:
1- Taze maya çözeltisinde tomurcuklanma gördünüz mü?
Taze çözeltide tomurcuklanma gözlenmeyebilir, çünkü tomurcuklanma süreci zaman gerektirir.
2- Bir gün bekletilmiş çözelti ile taze maya çözeltisi arasında ne gibi farklılıklar gördünüz?
Bir gün bekletilmiş çözelti, taze çözeltiye kıyasla daha fazla tomurcuklanmış maya hücreleri içerir. Hücrelerde çoğalma gözlenebilir.
3- Bira mayası çözeltisine şeker ilave etmenizin nedenleri nelerdir?
Şeker, maya hücrelerine enerji sağlar. Maya hücreleri şekerle beslendiğinde, tomurcuklanma süreci hızlanır. Şeker, mayanın metabolik aktivitelerini artırarak hücre bölünmesini teşvik eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.