10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları Ata Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları Ata Yayıncılık
10. Sınıf Ata Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 23 Laboratuvar Etkinliği Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Laboratuvar Etkinliği 1.1.

Verilen Bilgiler

Deney Verileri Tablosu (Tablo 1.2):

Deney Demir Kütlesi (g) Kükürt Kütlesi (g) İlk Tartım (g) Son Tartım (g)
1 3.5 2 ? ?
2 7 4 ? ?
3 14 8 ? ?
4 28 12 ? ?

Sonuç Soruları ve Cevaplar

1- Başlangıç tartımlarınızla deney sonundaki tartımlarınız arasında nasıl bir ilişki var? Bu ilişkiden çıkaracağınız sonuç nedir?

Cevap: Başlangıç tartımları, demir ve kükürtün toplam kütlesine eşittir. Deney sonundaki tartımda, bu iki elementin reaksiyon sonucu oluşturduğu bileşiğin kütlesi ölçülür. Eğer reaksiyon tam olarak gerçekleşmişse ve herhangi bir madde buharlaşmamışsa, başlangıçtaki toplam kütle ile son tartım eşit olmalıdır. Bu, kütlenin korunumu yasasına uygun bir sonuç verir.

2- Deneylerde elde edilen maddelerin görünümleri aynı mı?

Cevap: Hayır, deneylerde elde edilen maddelerin görünümleri aynı olmayabilir. Demir ve kükürt elementleri farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Reaksiyon sonucu elde edilen demir(II) sülfür (FeS) bileşiği, bu iki elementten farklı bir fiziksel görünüşe sahip olacaktır.

3- Deneyin sonucunu nasıl yorumlarsınız?

Cevap: Deneyin sonucu, kütlenin korunumu yasasını doğrular niteliktedir. Tepkime sonucunda demir ve kükürt birleşerek demir(II) sülfür bileşiğini oluşturur. Eğer tepkime tam olarak gerçekleşmişse ve çevresel kayıplar (gaz çıkışı, sıvı buharlaşması gibi) yoksa, başlangıçtaki toplam kütle ile son tartım eşit olmalıdır.

4- İlk tartım ve son tartım arasında fark varsa bunu nasıl yorumlarsınız?

Cevap: İlk tartım ve son tartım arasında bir fark varsa, bu fark deney sırasında bir kütle kaybı olduğunu gösterir. Bu kayıp, reaksiyon sırasında oluşan bir gazın kaçması, reaksiyon ürününün buharlaşması ya da deney sırasında kullanılan malzemelerden kaynaklanabilir.

5- Tüpün ağzına tıpa takma nedenini açıklayınız.

Cevap: Tüpün ağzına tıpa takılmasının nedeni, reaksiyon sırasında oluşabilecek gazların kaçmasını engellemek ve tepkimenin güvenli bir şekilde kapalı bir ortamda gerçekleşmesini sağlamaktır. Ayrıca, tıpa, dışarıdan herhangi bir madde girişi veya çıkışını da engelleyerek tepkime koşullarını sabit tutar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.