10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Meb Yayınları
10. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 93 cevapları: 1. Tema Ek Ölçme ve Değerlendirme testinde üçgen, trigonometrik oranlar, alan hesaplama, açı ilişkileri ve geometri sorularının detaylı çözümleri adım adım açıklanmıştır.

10. Sınıf Matematik Sayfa 93 1. Tema Ek Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

1. Soru: Aşağıda 24 eş kareden oluşan bir şekil verilmiştir. Buna göre şekilde yer alan doğru parçalarının oluşturduğu α ve β açı ölçüleri için tanα + tanβ değerini bulunuz.

Cevap: tanα = 3/3 = 1, tanβ = 3/4
tanα + tanβ = 1 + 3/4 = 7/4


2. Soru: Aşağıdaki şekilde bir ağaç fırtınadan dolayı kırılmıştır. Kırılan ağacın yandan görünümü ABC dik üçgeni şeklinde olup A ve B noktaları arası 2,4 metredir.
m(ABC) = 37° ve sin37° ≈ 0,6 olduğuna göre ağacın kırılmadan önceki boyunu bulunuz.

Cevap: 4k = 2,4 ⇒ k = 0,6
Ağacın boyu = 8k = 4,8 m


3. Soru: Bir dik üçgenin dar açıları α ve β olup α + β = 90°’dir.
(sinα + tanβ) / (cotα + cosβ) ifadesinin en sade hâlini bulunuz.

Cevap: sinα = cosβ ve tanα = cotβ olduğundan ifade sadeleşir.
Sonuç = 1


4. Soru: ABC dik üçgeninde [AB] ⟂ [BC] olacak şekilde |AC| = |CE| = 17, |BC| = 15, |CD| = 16’dır.
ECD üçgeninin alanını bulunuz.

Cevap: sinα = 8/17
Alan = ½ × 16 × 8 = 64 br²


5. Soru: Eşkenar ABC üçgeninde, P noktasının kenarlara uzaklığı 4√3 cm’dir.
Üçgenin bir kenar uzunluğunu bulunuz.

Cevap: 3 × 4√3 = (√3/2) × a ⇒ a = 24 cm

10-mat-93-5.jpg


6. Soru: Şekildeki ABC üçgeninde K noktası iç teğet çemberin merkezidir.
Aşağıdakilerden hangileri daima doğrudur?

a) |BM| = |MC|
b) |AC| / |BC| = |AN| / |BN|
c) m(BÂM) = m(MÂC)

Cevap: Teğet noktaları iç açıortay üzerinde yer aldığı için a, b ve c doğrudur.


7. Soru: 0° < x < 90° olmak üzere sinx + cosx = 3/4 ise sinx · cosx değerini bulunuz.

Cevap: (sinx + cosx)² = 1 + 2sinx·cosx
9/16 = 1 + 2p ⇒ p = −7/32


8. Soru: Şekilde [DA] ⟂ [AC] ve [AB] ⟂ [BC] olup |AB| = 8, |AC| = 10, |AD| = 4’tür.
ADB üçgeninin alanını bulunuz.

Cevap: sin(α) = 4/10
A(ADB) = ½ × 8 × 8 × sin(α)
A(ADB) = ½ × 8 × 8 × 4/10
A(ADB) = 64/5 br²

10-mat-93-8.jpg


9. Soru: Bir yüzücü havuzda A noktasından C noktasına yüzecektir.
A–B arası 10 sn, B–C arası 8 sn ve hız 1,5 m/sn’dir.
A’dan C’ye doğrudan yüzseydi 9 m olurdu.
cos(BÂC) değerini bulunuz.

Cevap: |AB| = 10 × 1,5 = 15 m
|BC| = 8 × 1,5 = 12 m
|AC| = 9 m
cos(BÂC) = 9 / 15 = 3/5


10. Soru: Şekilde [BF] ⟂ [AC] ve [DE] ⟂ [AC] olup |BF| / |DE| = 4/3’tür.
A(ABC) / A(ABD) oranını bulunuz.

Cevap: Alanlar oranı yüksekliğin karesiyle orantılıdır.
Oran = (BF / DE)² = (4 / 3)² = 16 / 9


11. Soru: ABC üçgeninde [DE] // [CB], 2|KL| = |DE| ve yeşil bölgenin alanı 16 cm²’dir.
Şekil 2’deki mavi bölgelerin toplam alanını bulunuz.

Cevap: Yeşil bölgenin alanı = ½ × DE × 2k × sin(α) = 16
DE × k × sin(α) = 16
Mavi üçgenlerin toplam alanı = ½ × DE × k × sin(α) = 8 cm²


12. Soru: [AD] // [BC] ve [CH] ⟂ [AH] olacak şekilde |AB| = 6 m, |CH| = 3 m’dir.
Yeni asfalt dökülecek bölgenin alanını bulunuz.

Cevap: Alan = ½ × 6 × 3 = 9 m²

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.