11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70-71-74-75-77 Cevapları SDRİpekyolu Yayıncılık
İSLAM’IN AYDINLIK YOLU: HİDAYET
Sayfa 70 Cevapları
Soru: “Hidayet Allah’tandır, Allah hidayet etsin.” gibi ifadelerle anlatılmak istenen nedir? Bu sözler niçin söylenir? Açıklayınız.
Cevap: Bu ifadeler, hidayetin yalnızca Allah tarafından verilen bir nimet olduğunu ifade etmektedir. İnsan kendi iradesiyle doğru yolu arayabilir, ancak nihai olarak kişinin doğru yola ulaşması Allah’ın dilemesiyle mümkündür. Bu sözler genellikle bir kişinin doğru yolu bulmasını temenni etmek için söylenir.
Sayfa 71 Etkinlik Cevapları
Soru: *“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.” (Yunus Suresi, 57. Ayet)
“Kim hidayet yolunu seçerse bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur. Hiçbir günahkâr başkasının günah yükünü üstlenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe (kimseye) azap edecek değiliz.” (İsra Suresi, 15. Ayet)
Yukarıdaki ayetlerden, hidayetin ne olduğu ve hidayete erme konularında çıkarılacak mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.*
Cevap:
- Hidayet, Kur’an-ı Kerim ile gelen bir rahmettir. Allah, Kur’an’ı insanlara bir öğüt, şifa ve doğru yolu gösteren bir rehber olarak göndermiştir.
- Hidayet kişisel bir seçimdir ve doğru yolu seçmek bireyin faydasınadır. İnsan, kendi özgür iradesiyle doğru yolu tercih edebilir ya da sapkınlığa düşebilir.
- Allah, insanları peygamberler aracılığıyla doğru yola çağırmıştır. Ancak bu çağrıya uymak bireyin kendi sorumluluğundadır.
Sayfa 74 Etkinlik Cevapları
Soru: Aşağıdaki ayetlerin vermek istediği mesajlar üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz. Bu ayetlere göre hidayet nedir? Yazınız.
- “(Resulüm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir.” (Kasas Suresi, 56. Ayet)
- “İşte bu Kur’an bir hidayettir. Rablerinin ayetlerini inkâr edenlere gelince, onlara en kötüsünden elem verici bir azap vardır.” (Casiye Suresi, 11. Ayet)
- “O gün her ümmetin içinden kendilerine birer şahit göndereceğiz. Seni de hepsinin üzerine şahit olarak getireceğiz. Ayrıca bu kitabı da sana, her şey için bir açıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.” (Nahl Suresi, 89. Ayet)
- “Doğru yolu bulanlara gelince, Allah onların hidayetlerini arttırır ve sakınmalarını sağlar.” (Muhammed Suresi, 17. Ayet)
Cevap:
- Hidayet Allah’tandır ve Allah dilediğini doğru yola iletir. İnsan kendi çabasıyla hidayete ulaşmaya çalışsa da nihai olarak Allah’ın dilemesiyle hidayete erer.
- Kur’an, insanlara yol gösteren en önemli kaynaktır. İnsanlar, doğru yolu bulmak için Allah’ın gönderdiği Kur’an’a uymalıdır.
- Allah doğru yolu seçenleri daha da ileriye götürerek onların imanını güçlendirir.
Sayfa 75 Etkinlik Cevapları
Soru: “Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik.” (Fetih Suresi, 1. Ayet) ayetinde geçen ihsan kelimesi sizce ne anlama gelmektedir?
Cevap: İhsan, Allah’ın lütfu, bağışı ve iyiliği anlamına gelir. Bu ayette fetih, Allah’ın bir nimeti olarak değerlendirilmiş ve Hz. Peygamber’e (s.a.v.) bir müjde olarak sunulmuştur.
Soru: *“Allah’ın sana verdiğinden (onun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste ama dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana ihsan ettiği gibi sen de (insanlara) ihsanda bulun, iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah bozguncuları sevmez.” (Kasas Suresi, 77. Ayet)
Yukarıdaki ayeti yorumlayınız. Bu ayette ne gibi güzel davranışlar ihsan olarak nitelendirilmektedir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.*
- Allah’ın verdiği nimetleri ahiret için değerlendirmek gerekir. İnsan, sahip olduğu maddi ve manevi imkanları iyilik için kullanmalıdır.
- Dünyada da dengeli ve ölçülü bir hayat sürmek önemlidir. Sadece ahirete odaklanmak yerine dünya nimetlerinden de faydalanmak gerekir.
- İnsanlara iyilik etmek, Allah’ın bir emridir ve O’nun ihsanıdır.
- Bozgunculuk ve fitne, Allah’ın sevmediği kötü davranışlardır.
Sayfa 77 Cevapları
Soru: Aşağıda sıralanan ayetlerde ihsan hangi anlamlara gelmektedir? Sınıfınızda yorumlayınız.
- “... Şahitliği Allah için yapın. İşte bu, Allah’a ve ahiret gününe inananlara verilen öğüttür. Kim Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur.” (Talak Suresi, 2. Ayet)
- “... Kim ihsan derecesine yükselerek özünü Allah’a teslim ederse onun mükâfatı Rabbinin katındadır. Artık onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.” (Bakara Suresi, 112. Ayet)
- “Dilerse sana bunlardan daha iyisini, altlarından ırmaklar akan cennetleri verecek ve sana saraylar ihsan edecek olan Allah’ın şanı yücedir.” (Furkan Suresi, 10. Ayet)
Cevap: İhsan kavramı, Allah’ın nimetleri, insanın O’na olan teslimiyeti ve başkalarına yapılan iyilikler anlamında kullanılmaktadır. İhsan sahibi olmak, hem ibadetlerde hem de sosyal yaşamda en güzelini yapmayı gerektirir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.