11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 124-130 Cevapları Ata Yayıncılık

11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 124-130 Cevapları Ata Yayıncılık
Ata Yayıncılık 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı sayfa 124-130 cevapları burada! “Hanım Parmağı Zeytin Çeşidinin Özellikleri” metninin Hazırlık, Metni Anlama ve Çözümleme sorularına ait doğru ve detaylı cevaplar; sade, açıklayıcı ve öğrenci...

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları (Ata Yayıncılık)

1. Metin – Hazırlık Çalışmaları


Soru 1: Bilimsel araştırmaların geniş kitlelere yayılıp duyurulmasında makalelerin işlevi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Makaleler, bilimsel bilgileri toplumla paylaşarak bilimin gelişmesine ve yayılmasına katkı sağlar. Ayrıca araştırma sonuçlarının anlaşılır biçimde aktarılması sayesinde bilimsel farkındalık artar.


Soru 2: İnsanlar tarafından yetiştiriciliği yapılan ilk meyve türlerinden biri olan, kutsal kitaplarda ve edebî metinlerde kendine yer bulan, altı kıtada yetişen ve iki binden fazla türü olan zeytinin yurdumuzdaki bazı türleri şunlardır:
Ayvalık, memecik, çekişte, erkence uslu, Gemlik, Samanlı, çelebi, halhali, sarıulak, saurani, sayfi, topakulak, çilli, dilmit…
Bu zeytin türlerinin belirlenmesinde hangi ölçütler kullanılmış olabilir? Tartışınız.
Cevap: Zeytin türleri adlandırılırken yetiştiği bölge, şekli, rengi, tadı, olgunlaşma zamanı ve kullanım alanı (yağlık-sofralık) gibi özellikler göz önünde bulundurulmuştur.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları (Ata Yayıncılık)

Metni Anlama ve Çözümleme


Soru 1: Metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Metin, “Hanım Parmağı” adlı zeytin çeşidinin özelliklerini tanıtıyor. Amacı, bu zeytini bilimsel olarak tanıtmak ve bilgi vermek. Hedef kitlesi ise ziraat ve gıda alanında çalışan kişiler. Konu, amaç ve hedef kitle birbiriyle uyumludur.


Soru 2: Makale türünün ortaya çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: Makale, bilimsel bilgiyi yaymak amacıyla ortaya çıkmıştır. Yazının, matbaanın ve teknolojinin gelişmesiyle insanlar bilgiye daha kolay ulaşmıştır. Bu da makalelerin önemini artırmıştır.


Soru 3: Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Cevap: Ana düşünce: “Hanım Parmağı” zeytin çeşidinin bilimsel özelliklerinin incelenmesidir.
Yardımcı düşünceler: Bu zeytinin tarımsal değeri, bölgesel önemi ve korunması gerektiğidir.


Soru 4: Metindeki anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları nelerdir?
Cevap: Metinde açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. Düşünceyi geliştirmek için tanımlama, örnek verme ve karşılaştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu sayede bilgi daha kolay anlaşılmıştır.


Soru 5: Metnin dil ve anlatım özelliklerini sıralayınız.
Cevap: Dil sade, açık ve öğretici bir şekilde kullanılmıştır. Ayrıca “karakterizasyon”, “survey” gibi bilimsel terimlere yer verilmiştir.


Soru 6: Metindeki bilgiler güvenilir mi? Neden?
Cevap: Evet, çünkü bilgiler ölçüm, gözlem ve bilimsel verilere dayanıyor. Yazar kişisel görüşler yerine kanıta dayalı bilgiler kullanmıştır.


Soru 7: Görsellerin metne katkısını açıklayınız.
Cevap: Tablolar, grafikler ve fotoğraflar, metindeki bilgileri desteklemiştir. Bu görseller, okuyucunun anlamasını kolaylaştırmış ve metnin bilimsel yönünü güçlendirmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.