11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 242-243 Cevapları Ata Yayıncılık

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 242-243 Cevapları Ata Yayıncılık
11. Sınıf Fizik Ders Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 242-243 Bölümü Değerlendirelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları - Ata Yayınları Sayfa 242

BÖLÜMÜ DEĞERLENDİRELİM

1. Soru: Herhangi bir noktada elektrik alanın olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Cevap: Pozitif yüklü bir parçacığı, elektrik alanın olup olmadığını belirlemek istediğim noktaya koyarım. Parçacık hareket ederse, o noktada elektriksel bir kuvvet vardır ve bu da elektrik alanın olduğunu gösterir. Eğer parçacık hareketsiz kalırsa, o noktada elektrik alan yoktur.

2. Soru: Elektrik alanın daha somut bir şekilde modellenmesi nasıl yapılabilir?
Cevap: Elektrik alan çizgileri kullanılarak elektrik alanın yönü ve şiddeti daha somut bir şekilde modellenebilir. Pozitif yüklerden çıkan ve negatif yüklere doğru yönelen elektrik alan çizgileri, alanın yapısını görselleştirmeye yardımcı olur.

3. Soru: Görsel 2.1.24’te yük büyüklükleri verilen parçacıkların arasında K’den ne kadar uzakta elektrik alan sıfır olur?
Cevap: 16/5 d

4. Soru: Elektrik alan çizgileri için,
I. Pozitif yüklerden çıkar, negatif yüklerde son bulur.
II. Ucu boşta kalan alan çizgisi yoktur.
III. Birbirlerini kesmezler.
yargılarından hangileri doğrudur?
Cevap: I, II ve III

5. Soru: Görsel 2.1.25’te verilen K parçacığıyla ilgili,
I. Yükü pozitiftir.
II. Yükü negatiftir.
III. (+) 10 elektrik yükü vardır.
yargılarından hangileri doğru olabilir?
Cevap: I ve III

6. Soru: Görsel 2.1.26’daki F vektörü, q₁ ve q₂ yüklerinin A noktasındaki q yüküne uyguladıkları bileşke kuvveti göstermektedir. Buna göre q₁/q₂ oranı kaçtır?
Cevap: q₁/q₂ = 2


11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları - Ata Yayınları Sayfa 243

7. Soru: Görsel 2.1.27’deki X, Y, Z yükleri serbest bırakıldığında dengede kaldıklarına göre bu yüklerin işaretleri ne olabilir?
Cevap: Yüklerin dengede kalması için birbirlerine uyguladıkları elektriksel kuvvetlerin eşit büyüklükte ve zıt yönlü olması gerekir. Eğer X ve Z yükleri aynı işaretliyse, ortada bulunan Y yükü ters işaretli olmalıdır. Bu durumda X ve Z aynı yüklü, Y ters yüklü olmalıdır.

8. Soru: Görsel 2.1.28’deki gibi yerleştirilmiş q₁, q₂ ve q₃ noktasal yüklerinden q₁ = 24 × 10⁻⁶ C ve q₃ = 6 × 10⁻⁶ C'dir. Yükler serbest bırakıldığında q₂ yükü hareketsiz kaldığına göre q₂ yükünün q₁ yükünden uzaklığı kaç cm’dir?
Cevap: 40 cm

9. Soru: Görsel 2.1.29’daki K ve L kürelerinin yükleri qₖ = -4q ve qₗ = 10q’dur. Kürelerin aralarındaki uzaklık d iken birbirlerine uyguladıkları elektriksel kuvvet F’dir. Küreler birbirlerine dokundurulup ayrılıyor. Aralarındaki uzaklık tekrar d olacak şekilde yerleştirilirse aralarındaki elektriksel kuvvet kaç F olur?
Cevap: 1/5 F

10. Soru: Görsel 2.1.30’daki qₓ ve qᵧ yüklerinin O noktasında oluşturduğu elektrik alanın büyüklüğü sıfır ise qₓ/qᵧ kaçtır?
Cevap: -9/4

11. Soru: Görsel 2.1.31’deki eşkenar üçgenin bir kenarı 3 cm’dir. Üçgenin A ve B köşelerine yerleştirilen qₐ ve q_b yüklerinin üçgenin O köşesinde oluşturduğu elektrik alanın büyüklüğünü bulunuz.
Cevap: E = 3√3 × 10⁷ N/C

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.