11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 152-156-160-161-164-165-166 Cevapları Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 152-156-160-161-164-165-166 Cevapları Dersdestek Yayınları
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 152-156-160-161-164-165-166 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 152 Cevapları

Düşünelim - Söyleyelim

Soru: XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Batılı devletler arasındaki diplomasi trafiğinin hızlanmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin zayıflaması, sanayi devrimi sonrası Batılı devletlerin hammadde ve pazar arayışı, Şark Meselesi çerçevesinde Osmanlı topraklarının paylaşılmak istenmesi ve Osmanlı'nın modernleşme çabaları nedeniyle Batılı devletlerle diplomatik ilişkileri artmıştır.

Soru: Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yeniliklerin askerî ve teknik alanlarda yoğunlaşmasından hareketle ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin ayakta kalabilmesi için en büyük tehdit olarak askerî gücünün zayıflamasını gördüğü ve bu nedenle modernleşme çabalarını öncelikli olarak ordu ve teknik alanlarda yoğunlaştırdığı sonucuna varılabilir.


Sayfa 156 Cevapları

Soru: Batılı devletler için Şark Meselesi’nin çözüldüğünü ve artık tamamen gündemden kalktığını söyleyebilir misiniz? Neden?
Cevap: Hayır, söyleyemeyiz. Çünkü Batılı devletler Osmanlı Devleti’nin zayıflamasıyla birlikte topraklarını paylaşma politikalarını sürdürmüş, Balkanlarda ve Orta Doğu’da Osmanlı’dan kopan bölgeler üzerinde nüfuz mücadelesine devam etmişlerdir.


Sayfa 160 Cevapları

Soru: Florence Nightingale gibi mesleklerine öncülük etmiş kişilere başka kimleri örnek verebilirsiniz?
Cevap: Marie Curie (bilim), Louis Pasteur (mikrobiyoloji), Hipokrat (tıp), Galileo Galilei (astronomi), İbn-i Sina (tıp), Nikola Tesla (elektrik) gibi isimler mesleklerine öncülük etmiş önemli şahsiyetlerdir.

Soru: İngiltere ve Fransa’nın Rusya’ya karşı Osmanlı Devleti’nin yanında yer almasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: İngiltere ve Fransa, Rusya’nın Osmanlı topraklarını ele geçirerek sıcak denizlere inmesini istememiş, Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü koruyarak kendi ekonomik ve stratejik çıkarlarını güvence altına almak istemiştir.


Sayfa 161 Cevapları

Soru: Size göre Paris Antlaşması’ndan en kazançlı çıkan devlet hangisi olmuştur? Neden?
Cevap: İngiltere en kazançlı çıkan devlet olmuştur. Çünkü Osmanlı’nın toprak bütünlüğü garanti altına alınmış, Rusya Karadeniz’de donanma bulunduramamış ve İngiltere böylece Rusya’nın güneye ilerlemesini engelleyerek çıkarlarını korumuştur.


Sayfa 164 Cevapları

Soru: İngiltere’nin Kıbrıs’ı alarak Osmanlı toprak bütünlüğünü koruma siyasetinden vazgeçmesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: İngiltere, Osmanlı’nın zayıfladığını görerek artık onu desteklemenin kendi çıkarlarına hizmet etmeyeceğini düşünmüş ve Akdeniz’de stratejik bir üs elde etmek için Kıbrıs’ı işgal etmiştir.


Sayfa 165 Cevapları

Soru: Berlin Antlaşması’nı Ayastefanos Antlaşması ile karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Ayastefanos Antlaşması, Osmanlı’nın büyük toprak kaybına uğramasına neden olan ağır şartlar içerirken, Berlin Antlaşması’nda büyük devletlerin müdahalesiyle bu şartlar Osmanlı lehine biraz hafifletilmiş ancak Osmanlı’nın Balkanlardaki hâkimiyeti büyük ölçüde zayıflamıştır.


Sayfa 166 Cevapları

Soru: Bazı devletlerin Ermenilerin asılsız söylem ve iddialarını desteklemesinin nedenleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Bu devletler, Osmanlı Devleti’ni bölerek kendi çıkarlarını gerçekleştirmek, Osmanlı’daki Hristiyan azınlıklar üzerindeki etkilerini artırmak ve Osmanlı’yı uluslararası alanda zor durumda bırakmak amacıyla Ermeni meselesini bir propaganda aracı olarak kullanmışlardır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.