11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 170-171-172 Cevapları Dersdestek Yayınları
Sayfa 170 Cevapları
Düşünelim - Söyleyelim
Soru: Osmanlı Devleti’nin XVIII. yüzyıldan itibaren askerî ve siyasi alanda en çok Rusya ile karşı karşıya gelmesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki en büyük sorun Karadeniz ve Boğazlar üzerindeki hakimiyet mücadelesi olmuştur. Rusya, sıcak denizlere inmek ve Osmanlı topraklarını ele geçirerek genişlemek istemiştir. Ayrıca Rusya, Osmanlı’nın hâkimiyetinde bulunan Ortodoks halkları kendi nüfuzu altına almak istemiş ve Balkanlardaki milliyetçi hareketleri desteklemiştir.
Soru: Petro’nun vasiyetinin gerçekleşmesi hâlinde bundan en fazla zarar görecek devletler hangileri olabilir? Neden?
Cevap: Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve İngiltere en fazla zarar görecek devletler arasında yer alır. Çünkü Petro’nun vasiyetinde Rusya’nın sıcak denizlere inmesi ve Osmanlı topraklarını ele geçirmesi hedeflenmiştir. Avusturya-Macaristan ise Rusya’nın Balkanlardaki yayılmacı politikalarından zarar görecektir. İngiltere ise Osmanlı’nın zayıflamasıyla birlikte Hindistan’a giden ticaret yollarının tehdit altına girmesinden dolayı Rus yayılmacılığına karşı çıkmıştır.
Sayfa 171 Cevapları
Soru: Rusya hangi nedenlerle kendini Roma İmparatorluğu’nun mirasçısı olarak görmektedir? Yorumlayınız.
Cevap: Rusya, Bizans İmparatorluğu’nun 1453’te Osmanlı tarafından yıkılmasından sonra Ortodoks dünyasının lideri olarak kendisini görmüştür. Ayrıca Çar unvanı, Roma İmparatoru "Caesar" (Sezar) unvanından türetilmiştir. Rusya’nın başkenti Moskova, "Üçüncü Roma" olarak kabul edilmiş ve Ruslar kendilerini Roma ve Bizans’ın siyasi-manevi mirasçısı olarak görmüşlerdir.
Sayfa 172 Cevapları
Soru: Birinci Dünya Savaşı’nın son yıllarına kadar devam eden Osmanlı-Rus rekabeti genel olarak hangi nedenlerden kaynaklanmış ve hangi sonuçları ortaya çıkarmıştır?
Cevap: Osmanlı-Rus rekabeti Boğazlar, Karadeniz, Balkanlar ve Kafkasya üzerinde hakimiyet kurma mücadelesinden kaynaklanmıştır. Rusya, Osmanlı’nın zayıflamasını fırsat bilerek sıcak denizlere ulaşmak istemiş ve Osmanlı toprakları üzerinde yayılmacı politikalar izlemiştir. Sonuç olarak Osmanlı Devleti büyük toprak kayıplarına uğramış, Balkanlarda ve Kafkasya’da Rus etkisi artmış, Osmanlı’nın siyasi gücü azalmış ve 20. yüzyılda Osmanlı tamamen parçalanma sürecine girmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.