11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 173-175-176 Cevapları Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 173-175-176 Cevapları Dersdestek Yayınları
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 173-175-176 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 173 Cevapları

Düşünelim - Söyleyelim

Soru: XIX. yüzyılın sonlarına doğru İtalya ve Almanya’nın siyasi birliğini sağlaması Avrupa devletleri arasındaki güç dengesini ne yönde etkilemiş olabilir?
Cevap: İtalya ve Almanya’nın siyasi birliğini sağlaması, Avrupa’daki güç dengesini büyük ölçüde değiştirmiştir. Almanya’nın birleşmesi ile Avrupa’da güçlü bir sanayi ve askeri güç ortaya çıkmış, bu da İngiltere ve Fransa’nın denge politikalarını yeniden şekillendirmesine neden olmuştur. Ayrıca Almanya’nın yükselişi, Fransa ile olan rekabeti artırarak Avrupa’da bloklaşmaları hızlandırmış ve Birinci Dünya Savaşı’nın zeminini hazırlamıştır.


Sayfa 175 Cevapları

Soru: İngiltere’nin Osmanlı Devleti’nin tarafsız kalmasını istemesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: İngiltere, Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi halinde Orta Doğu’daki çıkarlarının tehlikeye gireceğini düşünmüştür. Osmanlı toprakları, İngiltere’nin Hindistan yolu için stratejik öneme sahipti ve Osmanlı’nın savaşa girmesi, bölgedeki istikrarı bozabilirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi halinde Alman etkisine girmesinden çekinen İngiltere, Osmanlı’nın tarafsız kalmasını istemiştir.

Soru: Rusya’nın Osmanlı Devleti ile ittifak kurmakta isteksiz davranmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Rusya, Osmanlı Devleti’ni uzun yıllardır zayıf bir devlet olarak görmüş ve onu bölme planları yapmıştır. Osmanlı ile ittifak kurmak, Rusya’nın tarihsel hedefleriyle çelişiyordu. Ayrıca Rusya, Balkanlar ve Boğazlar üzerinde hâkimiyet kurma hedefi doğrultusunda Osmanlı’nın savaşa girerek kendisini güçlendirmesini istememiştir.


Sayfa 176 Cevapları

Soru: Osmanlı yöneticilerinin yerinde olsaydınız Birinci Dünya Savaşı öncesinde ittifaklar konusunda nasıl bir politika izlerdiniz? Neden?
Cevap: Osmanlı yöneticilerinin yerine olsaydım, tarafsız kalmaya çalışır ve askeri gücü toparlamaya yönelik bir politika izlerdim. Osmanlı Devleti, savaşa girmeden önce sanayi ve askeri alanda güçlenmeli, büyük devletler arasındaki dengeleri iyi kullanarak toprak bütünlüğünü korumaya çalışmalıydı. Ancak savaş kaçınılmazsa güçlü sanayiye ve askeri güce sahip devletlerle (İngiltere ve Fransa gibi) ittifak kurmak, Osmanlı’nın çıkarlarına daha uygun olabilirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.