12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Ara Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Avery ve arkadaşlarının deneyine göre sorular:

a) Araştırmacılar deneylerinde DNA, RNA, protein, karbohidrat ve lipidleri parçalayan enzimleri neden kullanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Araştırmacılar, hangi molekülün kalıtımda rol oynadığını tespit etmek amacıyla DNA, RNA, protein, karbohidrat ve lipitleri parçalayan enzimler kullanmışlardır. Böylece, kapsüllü bakterilere hangi molekülün kapsülsüz bakterilere dönüşüm sağladığını anlamaya çalışmışlardır. Bu deney, DNA'nın kalıtım materyali olduğunu kanıtlamak için yapılmıştır.

b) DNAz enziminin eklendiği tüp hariç diğer tüplerde hastalık yapıcı kapsüllü bakterilerin oluşma nedeni nedir?
Cevap: DNAz enziminin eklendiği tüp dışındaki tüplerde kapsüllü bakterilerin oluşma nedeni, DNA'nın kalıtım materyali olmasıdır. DNAz enzimi, DNA'yı parçaladığı için kalıtım aktarılamaz ve kapsüllü bakteriler oluşamaz. Diğer molekülleri parçalayan enzimlerin bulunduğu tüplerde ise DNA etkilenmediği için kalıtım sağlanır.


2. DNA ve RNA yapı ve görev farkları:

Özellik DNA RNA
a) İplik sayısı Çift iplikli Tek iplikli
b) Mevcut bazlar Adenin, Timin, Guanin, Sitozin Adenin, Urasil, Guanin, Sitozin
c) Mevcut pentoz Deoksiriboz Riboz
ç) Monomerlerinin adı Nükleotid Nükleotid
d) Görevleri Genetik bilgiyi saklama Protein sentezine yardım etme

3. Melez DNA'nın normal azotlu DNA'ya oranı nedir?

Cevap: Üçüncü nesilde melez DNA oranı %25’tir. Her nesilde yarı korunumlu eşlenme sonucu ağır azotlu DNA miktarı azalır ve melez DNA miktarı normal azotlu DNA'ya göre azalmaya devam eder.


4. DNA replikasyonunda rol oynayan enzimlerden birinin hücrede sentezlenmemesi sonucu hücre bölünmesi gerçekleşmez. Bu enzimin sentezlenememesinin nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Bu enzimin sentezlenememesinin nedeni, ilgili enzimi kodlayan gende bir mutasyon ya da bozukluk olabilir. Eğer bu gen doğru şekilde işlev görmezse, DNA replikasyonu için gerekli enzim üretilmez ve hücre bölünmesi durur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.