3. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 127-128-129 Cevapları SDRİPekyolu Yayıncılık
Sayfa 127-128-129 Öğrendiklerimizi Uygulayalım Cevapları
Ocağın düğmeleri ile oynarsak, gaz kaçağı meydana gelebilir ve bu durum zehirlenmelere, hatta yangın veya patlamalara yol açabilir. Bu yüzden ocak düğmeleriyle oynamamak ve dikkatli olmak gerekir.
Çalışır durumdaki ütüyü ütü masasında unutursak, ütü masa örtüsünü yakabilir, yangına sebep olabilir ve kazara dokunan birinin ciddi yanıklar yaşamasına neden olabilir. Ütü kullanıldıktan sonra fişinin çekildiğinden emin olunmalıdır.
Çalışan çamaşır makinesinin kapağını açmaya çalışırsak, yüksek hızda dönen tambur nedeniyle elimiz sıkışabilir, makineden dışarı taşan su elektrik çarpmasına sebep olabilir ve makinenin bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden makine tamamen durmadan kapağı açmamalıyız.
Elimiz ıslakken saç kurutma makinesini çalıştırırsak, elektrik çarpılma riski ortaya çıkabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Elektrikli aletleri kullanmadan önce ellerimizin kuru olduğundan emin olmalıyız.
2. Aşağıdaki resimleri inceleyiniz. Resimlerde verilen durumların ne tür kazalara sebep olabileceğini yazınız.
İlk resim (Salon içindeki çocuk ve kırılan vazo):
Çocuk top oynarken vazoyu devirmiş ve cam kırılmış. Bu durum kesik ve yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca, düşüp başka bir yerini incitme riski de vardır.
İkinci resim (Ocakta unutulmuş çaydanlık):
Çaydanlık taşabilir ve sıcak su yanıklara neden olabilir. Ayrıca ocakta unutulan bir tencere veya çaydanlık, yangına sebep olabilir.
Üçüncü resim (Merdivenden koşan öğrenciler):
Koşarak merdiven çıkmak veya inmek düşmelere neden olabilir. Bu da kırık, burkulma veya ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Dördüncü resim (Su kenarında oynayan çocuklar):
Çocuk suya düşebilir ve boğulma tehlikesi yaşayabilir. Kaygan taşlar nedeniyle düşerek yaralanma riski de vardır.
Beşinci resim (Küçük çocuk ve oyuncaklarla oynarken yerde cam kırıkları):
Çocuk cam parçalarına dokunursa ellerini veya ayaklarını kesebilir. Ayrıca cam parçalarını ağzına götürmesi çok tehlikeli olabilir.
Altıncı resim (Salıncakta oynayan çocuklar):
Salıncakta dengesini kaybeden çocuk düşerek yaralanabilir. Ayrıca salıncağın önünden geçen başka bir çocuk çarpma sonucu zarar görebilir.
3. Aşağıdaki resimlerde verilen çocukların yanlış davranışları nelerdir? Bu davranışlar niçin tehlikelidir? Yazınız.
Birinci resim (Koridorda top oynayan çocuklar):
Yanlış davranış: Kapalı bir alanda, özellikle okul koridorunda top oynamak.
Tehlikesi: Çocuklar topun peşinden koşarken yere düşebilir, birbirlerine çarpabilir veya cam ve duvarlara zarar verebilir. Ayrıca, öğretmenler veya diğer öğrenciler de bu duruma bağlı olarak yaralanabilir.
İkinci resim (Yatağın üzerinde prizle oynayan çocuk):
Yanlış davranış: Elektrik prizine fiş takmaya çalışırken dikkatsiz davranmak.
Tehlikesi: Elektrik çarpmasına neden olabilir. Çocuk, ıslak elle veya yanlış bir şekilde fiş takarsa ciddi yaralanmalar yaşanabilir.
Üçüncü resim (Evde top oynayan çocuk):
Yanlış davranış: Kapalı bir alanda top oynamak ve eşyaların yakınında hareket etmek.
Tehlikesi: Top bir vazo, cam veya televizyona çarparak kırılabilir ve tehlikeli bir kazaya sebep olabilir. Ayrıca, çocuk mobilyalara çarpıp düşebilir.
Dördüncü resim (Eline mum alan çocuk):
Yanlış davranış: Elinde yanan bir mum taşımak.
Tehlikesi: Mumun alevi kıyafetlere veya perdelere değerse yangın çıkabilir. Ayrıca, çocuk kendini yakabilir ve ciddi yaralanmalar meydana gelebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.