8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları Meb Yayınları
PEYGAMBERİMİZİN İNSANI KÖTÜLÜKLERDEN ARINDIRMASI
Sayfa 59 Cevapları
Soru: Cahiliye Dönemi’nde yaygın olan batıl inanış ve ahlaki sorunlar hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Cahiliye Dönemi’nde insanlar putlara tapar, kadınlara ve kölelere kötü muamele eder, adaletsizlik, içki ve kumar gibi kötü alışkanlıklar yaygındı. Ahlaki yozlaşma toplumda derinleşmişti.
Sayfa 60 Yorumlayalım Cevapları
“Onlar, yanlarındaki Tevrat’ta ve İncil’de yazılı buldukları Resul’e, o ümmi Peygamber’e uyan kimselerdir. O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar…” (Araf suresi, 157. ayet.)
“Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.”
(Bakara suresi, 151. ayet.)
Soru: Araf suresi 157. ayet ve Bakara suresi 151. ayet bağlamında Hz. Muhammed’in (sav) tezkiye görevi nasıl yorumlanabilir?
Cevap: Hz. Muhammed (sav), insanları kötülüklerden arındırıp doğruya yönlendiren bir rehberdir. Onlara temiz ve helal olanı emredip, zararlı ve pis olanı yasaklamıştır. Tezkiye görevi, insanları manevi olarak temizleyerek huzurlu bir toplum oluşturmayı amaçlamıştır.
Sayfa 61 Değerlendirelim Cevapları
“Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı, Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik.” (Ahzab suresi, 45-46. ayetler.)
Soru: Ahzab suresi 45-46. ayetlerde Hz. Muhammed’in (sav) peygamberlik vazifeleri nasıl değerlendirilebilir?
Cevap: Hz. Muhammed (sav), insanlara Allah’ın mesajını ulaştıran bir şahit, doğru yolu gösteren bir rehber, uyarıcı ve müjdeleyicidir. O, karanlıkları aydınlatan bir kandil gibi insanlığa ışık tutmuş ve Allah’ın yoluna davet etmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.