9. Sınıf Sağlık ve Trafik Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Sağlık ve Trafik Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları
9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık ve Trafik Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Sıra Sizde Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1.1. SIRA SİZDE

Aşağıda verilen engellilik ve hastalık çeşitlerini tabloda verilen ilgili boşluklara yazınız.

Tabloya göre engellilik ve hastalık çeşitlerini uygun boşluklara şu şekilde yerleştirebiliriz:

a. Görme engeli
Bu durumun nedeni görme duyusunda görevli herhangi bir merkezin işlev kaybıdır. Bu kişiler sosyal yaşamlarını işitme, dokunma, koklama gibi diğer duyulardan aldıkları referanslarla yürütürler.

b. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Bireyin yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkatsizlik, dürtüsellik (istekleri erteleyememe, düşünmeden harekete geçme) ve/veya aşırı hareketlilik sorunları ile kendini gösteren nörogelişimsel bozukluklardan biridir.

c. Konuşma engeli
Bu sorunlar işitme kaybı, beyin felci, beyin hasarları, öğrenme güçlükleri ve/veya yarık dudak veya doğuştan yarık damak (üst dudak ve damağı oluşturan orta hattın birleşmemesi) gibi fiziksel durumlara bağlı olarak gelişebilir. Basit seslerin kelimelere eklenmesi veya çıkarılmasından boğumlanma (artikülasyon) ya da dili kullanamamaya kadar uzanan çeşitli derecelerde kendini gösterebilir. Akıcı olmayan konuşma veya kekemelik gibi sorunlar da bu grubun içinde yer almaktadır.

ç. Süreğen (kronik) hastalık engeli
Kişinin çalışma kapasitesinin ve işlevlerinin engellenmesine neden olan, sürekli bakım ve tedavi gerektiren hastalıklardandır. Kalp hastalıkları, kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, deri hastalıkları, kanserler, endokrin ve solunum sistemi hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları bu gruptadır.

d. Zihinsel engel
Yaşadığı toplumda kendi yaş grubu ile kıyaslandığında toplumsal ve günlük beceriler, sorumluluk alma, iletişim kurma, kendi kendine yetme gibi alanlarda yaş grubundan geri olması şeklinde ifade edilen engellilik durumudur.

e. Ruhsal ve duygusal engellilik
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm, epilepsi, şizofreni, kaygı ve duygu bozukluğu, bunama gibi rahatsızlıkları olan kişilerin sahip olduğu engellilik durumudur.

f. İşitme engeli
Tam ya da kısmi işitme kaybı ile ortaya çıkan engelliliktir. İşitme cihazı kullananlar da bu gruba girmektedirler.

g. Ortopedik engel
Kas ve iskelet sisteminde yetersizlik, eksiklik ve işlev kaybı olan kişilerin sahip olduğu engel durumudur. Kol, ayak, bacak, parmak ve omurgadaki kısalık; eksiklik, fazlalık, yokluk, hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu, kas güçsüzlüğü, kemik hastalığı olan kişiler bu gruba girmektedir.

BİL, BUL, UYGULA

Kendinizi bir engelli olarak düşününüz. Toplumsal hayatta karşılaşacağınız zorlukları tespit edip bunları azaltmak için çözüm önerileri geliştiriniz. Çözüm önerilerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Engelli bireyler, toplumsal hayatta fiziksel engeller, sosyal dışlanma ve erişim zorlukları gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunları azaltmak için toplumun bilinçlendirilmesi, fiziksel düzenlemeler yapılması ve engelli bireylerin haklarının korunması gereklidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.