Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
4. Sınıf Türkçe Ada Yayınları sayfa 67-71 Çanakkale Türküsü Dinleme Metni etkinlik cevapları. Türkünün sözleri, anlamı, kelime çalışmaları, noktalama işaretleri ve 15 Temmuz kamu spotu etkinliği ayrıntılı şekilde açıklandı.

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 67 Cevapları

METNE HAZIRLIK

Soru: Millî Mücadele’yle veya Atatürk’le ilgili bildiğiniz türkü ya da şarkılar var mıdır? Varsa bunlardan birini arkadaşlarınıza söyleyiniz. İsterseniz gruplar hâlinde de söyleyebilirsiniz.

Cevap: Evet, Millî Mücadele ve Atatürk ile ilgili türküler vardır. Örneğin “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” türküsü Atatürk için söylenmiştir. Arkadaşlarımla birlikte bu türküyü söyleyebilirim.

Türküyü ana duygusunu hissetmeye çalışacak şekilde dikkatlice dinlerken 1. etkinliği yapınız.

Çanakkale içinde aynalı çarşı
Ana ben gidiyom düşmana karşı, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale köprüsü dardır geçilmez
Al kan olmuş suları bir tas içilmez, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale’den çıktım yan basa basa
Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale’den çıktım başım selamet
Anafarta’ya varmadan koptu kıyamet, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir uzun selvi
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir kırık testi
Analar babalar umudu kesti, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale üstünü duman bürüdü
On üçüncü fırka harbe yürüdü, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale elinde toplar kuruldu
Vay bizim uşaklar orda vuruldu, off, gençliğim eyvah!


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 68 Cevapları

1. ETKİNLİK

Soru: Metni dikkatlice dinleyiniz. Aşağıdaki dizelerde verilmeyen ifadeleri yazınız.

Çanakkale içinde Aynalı Çarşı
Ana ben gidiyom düşmana karşı
Of içinde eyvah
Çanakkale içinde bir uzun selvi
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli
Of gençliğim eyvah

2. ETKİNLİK

Soru: Metinden alınan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yanlarına yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlüklerinizden kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Kelimeler Anlamları Cümlelerim
Çarşı Alışveriş yapılan yer. Annemle birlikte çarşıya gidip alışveriş yaptık.
Selvi Uzun, ince, yeşil bir ağaç türü. Bahçemizde uzun bir selvi ağacı var.
Bürümek Sarıp örtmek, kaplamak. Sabah sis bütün köyü bürümüştü.
Fırka Askerî birlik, tümen. Çanakkale’de kahraman fırkalar savaşmıştı.
Harp Savaş. Tarih dersinde Birinci Dünya Harbi’ni işledik.
Testi Su taşımak için kullanılan kap. Kuyudan suyu testiye doldurduk.
Ümit Umut. Başarılı olacağıma dair içimde bir ümit var.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 69 Cevapları

3. ETKİNLİK

Soru: Metnin konusu olan görseli işaretleyiniz.
Cevap: 1. sıra 1. resim.
Metnin konusu Çanakkale Savaşı olduğundan, askerlerin yer aldığı birinci görsel işaretlenmelidir

4. ETKİNLİK

Türküyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Türküde hangi dönem anlatılmaktadır?
Cevap: Türküde Çanakkale Savaşı dönemi anlatılmaktadır.

2. Çanakkale’ye giden gençlerin özellikleri nelerdir?
Cevap: Çanakkale’ye giden gençler yiğit, cesur, vatansever ve fedakâr insanlardır.

3. Çanakkale içindeki çarşının adı nedir?
Cevap: Çanakkale içindeki çarşının adı Aynalı Çarşıdır.

4. “Çanakkale üstünü duman bürüdü / On üçüncü fırka harbe yürüdü.” dizeleriyle anlatılmak istenen nedir?
Cevap: Bu dizelerde, savaşın zorluğu ve askerlerin kararlılıkla cepheye yürüdüğü anlatılmaktadır.

5. Türküde en yoğun hissedilen duygu hangisidir? Neden?
Cevap: Türküde en yoğun hissedilen duygu hüzün ve kahramanlıktır; çünkü gençler, vatan uğruna canlarını feda etmişlerdir.

5. ETKİNLİK

Soru: Metni beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle birlikte yazınız.
Cevap
: Türküyü çok beğendim. Çünkü Çanakkale Savaşı’nda yaşanan kahramanlıkları ve acıları duygulu bir şekilde anlatıyor. Aynı zamanda bize vatan sevgisini ve bağımsızlık uğruna verilen mücadeleyi hatırlatıyor.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 70 Cevapları

6. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde kullanılan noktalama işaretlerinin adlarını söyleyiniz.

Cümlelerde nokta (.), soru işareti (?), kesme işareti (’) ve tırnak işareti (“ ”) kullanılmıştır.

Soru İşareti (?)

1. Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna konur.
Örnek: Tatilde nereye gideceksin?


Tırnak İşareti (“ ”)

1. Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır.
Örnek: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.

2. Cümle içinde kitap, yazı veya başlık adları tırnak içine alınır.
Örnek: Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” kitabını okudun mu?


Kesme İşareti (’)

1. Özel isimlere getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Örnek: Alper’in arabasını çok beğendim.

2. Kısaltmalara ve sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.
Örnek: TBMM’yi bu yıl 14’ten fazla yabancı bakan ziyaret etmiş.


Aşağıdaki cümlelerde verilmeyen noktalama işaretlerini ( ) içine yazınız.

Cahit(‘)in evini biliyor musun (?)
Ömer Seyfettin(‘)in (“)Kaşağı(”) adlı eseri çocuk edebiyatının klasiklerindendir (.)
Annesi balkondan (“)Çabuk eve gel (!) (”) diye bağırıyordu (.)
Sabah kalktığında Ayşe(‘)sini yanında göremeyince çok korktu (.)


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 71 Cevapları

7. ETKİNLİK

Soru: Kamu kurum ve kuruluşları ile dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan veya hazırlatılan bilgilendirici, eğitici nitelikteki film ve seslere kamu spotu denir. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında izlediğiniz 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’yle ilgili kamu spotunu eğer imkânınız varsa bir kez de sınıfta izleyiniz.

Aşağıdaki soruları kamu spotuna göre cevaplandırınız.

1. Kamu spotunun konusu nedir?
Cevap: Kamu spotunun konusu 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’dür.

2. Sizce bu kamu spotu kimler için hazırlanmış olabilir? Neden?
Cevap: Bu kamu spotu tüm vatandaşlar için hazırlanmış olabilir. Çünkü birlik, beraberlik ve vatan sevgisinin önemini herkese anlatmaktadır.

3. Kamu spotunu beğendiniz mi? Neden?
Cevap: Evet, beğendim. Çünkü ülkemizin bağımsızlığını korumak için verilen mücadeleyi duygulu bir şekilde anlatıyor.

4. Bir kamu spotu hazırlamış olsaydınız kimler için, nasıl bir video hazırlardınız? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Ben bir kamu spotu hazırlasaydım, çocuklar ve gençler için hazırlardım. Onlara Atatürk’ün sözlerini, millî birlik ve vatan sevgisini anlatan kısa bir video yapardım. Çünkü geleceğimizin bu değerleri bilmesi çok önemlidir.

8. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki görseli inceleyiniz.

15 TEMMUZ’UN ÖNEMİ

15 Temmuz, vatan sevgisinin, cesaretin ve bağımsızlık tutkusunun sembolü olan bir gündür. Şehitlerimizi saygıyla anmalı, bu kahramanlığı asla unutmamalıyız.

Gerçek anlamlı kelime: bayrak (Türk bayrağı gökyüzünde dalgalanıyordu.)
Mecaz anlamlı kelime: yürek (Cesaretli olmak anlamında kullanılır.)
Terim anlamlı kelime: darbe (Devleti zorla ele geçirme girişimi.)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.