Dünyanın Katmanları ve Özellikleri
Dünya, birbirinden farklı özelliklere sahip beş ana katmandan oluşur. Bu katmanlar, yaşamın devamlılığı açısından hayati önem taşır.
1. Çekirdek Katmanı (Barisfer):
- İç Çekirdek: Katı ve demir-nikel alaşımından oluşur.
- Dış Çekirdek: Sıvı haldeki demir-nikel karışımından oluşur. Çekirdek, yüksek basınç ve sıcaklık nedeniyle kristal bir yapıya sahiptir.
2. Magma Katmanı (Pirosfer): Ateş küre olarak da bilinir. Yaklaşık 2900 km kalınlığa sahiptir ve ortalama 2000 derece sıcaklıktadır. Magmadan oluşan bu katman, volkanik aktivitelerin kaynağıdır.
3. Yer Kabuğu (Litosfer): Taş küre olarak da bilinir. Kalınlığı 5-110 km arasında değişir. Granit ve bazalt gibi kayaçlardan oluşur. Kıtasal ve okyanusal kabuk olarak ikiye ayrılır.
4. Su Küre (Hidrosfer): Dünyanın dörtte üçünü kaplar. Akarsular, okyanuslar, göller, denizler, yeraltı suları ve buzullardan oluşur. Suların % 97'si tuzlu, % 3'ü tatlı sudur.
5. Hava Küre (Atmosfer): Yaşam için gerekli gazları içeren katmandır. Atmosferin % 21'i oksijen, %78'i azot, %1'i ise diğer gazlardır. Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer olmak üzere beş tabakadan oluşur.
Dünya'nın iç katmanlarının içten dışa doğru sıralanışı şu şekildedir;
- Ağır Küre, Çekirdek Katmanı (İç ve dış çekirdek olarak iki kısımda incelenir)
- Ateş Küre, Manto Katmanı
- Taş Küre, Yeryüzü Katmanı
- Su Küre, Okyanuslar ve Denizler
- Hava Küre, Atmosfer
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.