Kurban Bayramı'nın İlk Günü Yapılacak İbadetler: Dualar, Namazlar ve Zikirler

Kurban Bayramı'nın İlk Günü Yapılacak İbadetler: Dualar, Namazlar ve Zikirler
Kurban Bayramı'nın ilk günü yapılacak ibadetler nelerdir? Bayram namazı, okunacak dualar, kılınacak namazlar ve teşrik tekbirleri hakkında detaylı bilgi edinin.

Kurban Bayramı'nın İlk Günü Yapılacak İbadetler: Dualar, Namazlar ve Zikirler

İslam alemi için birlik ve beraberliğin en güzel hali olan mübarek Kurban Bayramı geldi. Sabah erken saatlerde bayram namazını eda eden ve ardından Kurban vazifesini yerine getiren Müslümanlar, yapabilecekleri diğer ibadetlere yoğunlaşır. Gündüz saatlerinde misafirlerini ağırlayacak ve eş dost akraba ziyaretine gidecek Müslümanlar akşam saatlerinde evlerine dönecek ve ibadetlerine özen gösterecek. Bayram günlerinde yapılacak ibadetlerin önemi birçok hadiste vurgulanmıştır. Bu önemli günde ibadetlerin yanı sıra kalp kırmamak, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek oldukça önemlidir. Bayram geceleri, günahlarımızın affedilmesi için bolca tövbe etmeli ve Kur’an-ı Kerim okunmalıdır. Bazı din alimleri tarafından kaza namazı ve nafile namaz kılınması tavsiye edilmiştir. Peki bayramın ilk gecesi hangi ibadetler yapılır? İşte bayramda kılınacak namazlar, okunacak dualar ve çekilecek tesbih ile zikirler...

Kurban Bayramında Hangi İbadetler Yapılır?

1. Bayram Namazı: Bayramın ilk günü bayram namazı mutlaka camide cemaatle kılınmalıdır. Bayram namazı sonrasında kurban ibadetini yerine getirdikten sonra yaşça büyükleri ziyaret etmeli, küs ve dargın olduğumuz kişilerin gönlünü almalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kin gütmeyin, birbirinize haset etmeyin, küsüp sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun! Bir Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Birbiriyle küsenler içinde en hayırlı olan, ilk defa selâm verip barışandır.” (Buhârî, “Edeb”, 62)

2. Teşrik Tekbirleri: Bayramın ilk günü teşrik tekbiri getirilebilir. Teşrik tekbirleri, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Bu tekbirler, farz namazların ardından birer defa alınmalıdır.

3. Şükür Namazı: Kurban Bayramının ilk gecesi şükür namazı kılınabilir. Şükür namazı, Allah’a şükranlarımızı sunmak için iki rekat olarak kılınır. Niyet ettikten sonra Subhaneke, Fatiha ve zammı sure okunur. İkinci rekatta da aynı şekilde devam edilip son oturuşta Ettahiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunarak namaz tamamlanır.

Kurban Bayramında Okunacak Dualar

Kurban Bayramında çeşitli dualar okuyarak Allah’a yönelmek ve niyazda bulunmak oldukça faziletlidir. İşte bayramda okunabilecek bazı dualar:

  • En'am Suresi 162-163. Ayetler: "De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim."
  • En'am Suresi 79. Ayet: "Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah'a ortak koşanlardan değilim."

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her fırsatta dua etmemizi istemiş ve dualarımıza meleklerin "âmin" dediğini müjdelemiştir. Bu nedenle, bayram günü ve gecesi bol bol dua etmek, Allah'tan hayırlı ve güzel şeyler istemek önemlidir. Ayet-i kerimede buyrulur: "(Ey Resûlüm!) De ki: Sizin dua ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?" (el-Furkân, 77)

Bayram Günlerinde Teşrik Tekbirleri

Hz. Peygamber'in (s.a.s.), Kurban Bayramı'nın arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır. Teşrik tekbirleri, Kurban bayramının son üç gününü kapsayan zaman diliminde ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire verilen isimdir. Teşrik tekbirlerinin okunuşu: “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd”

Bayram Gecelerinde Tövbe ve İstiğfar

Bayram gecelerinde günahlarımız için bolca tövbe istiğfar etmeliyiz. Tevbe, Hakk’a dönüş demektir. Hakk’ı unutan ya da O’ndan gafil olan bir kulun, girdiği yanlış yolun farkına varıp yüzünü ve gönlünü Rabbine yöneltmesi ve affını dilemesidir. İbn-i Ömer (r.a.) şöyle der: “Biz, Resûlullah Efendimiz’in bir mecliste yüz defa: «Allah’ım! Beni bağışla ve tevbemi kabul buyur! Çünkü Sen tevbeleri çok kabûl eden ve çok merhamet edensin.» dediğini saymıştık.” (Ebû Dâvûd, Vitir, 26/1516; Tirmizî, Deavât, 38/3434)

Salat-ü Selam Getirmek

Resûlullah Efendimiz’e salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği, günahlarının bağışlanacağı bildirilmiştir. Nitekim ayet-i kerîmede şöyle buyrulur: “Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56) En kısa şekli ile salavat: “Allahümme salli alâ Muhammed.” Anlamı: “Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle.” demektir.

Kur’an-ı Kerim Okumak

Allah dostları mübarek gün ve gecelerde çokça Kur’ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır. İbn-i Mesut‘tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.