Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları

Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları
Meb Yayınları Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 94 Düşünelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

DÜŞÜNELİM

Muâz (r.a.) anlatıyor:
“... Resûlullah, “Ey Muâz! Allah’ın kulları üzerindeki hakkını ve kulların Allah üzerindeki hakkını bilir misin?” diye sordu. Ben, “Allah ve Resûlü daha iyi bilir.” dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Allah’ın kulları üzerindeki hakkı, Allah’a kulluk/ibadet etmeleri ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Kulların Allah üzerindeki hakkı ise kendisine ortak koşmayan kimselere azap etmemesidir…” (Buhârî, Cihâd, 46.)

Soru: Yukarıdaki hadise göre, Yüce Allah’ın üzerimizdeki haklarının neler olduğunu düşünüyorsunuz?


Cevap: Hadise göre Yüce Allah’ın üzerimizdeki en büyük hakkı, yalnızca O’na kulluk etmek ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamaktır. Bu, insanın yaratılış amacına uygun olarak, tüm ibadetlerini samimiyetle Allah için yapması anlamına gelir.


Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Muâz (r.a.)’a anlattığı bu hadiste, Allah’ın kulları üzerindeki hakkı açıkça belirtilmiştir: İnsan, yalnızca Allah’a ibadet etmeli, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalıdır. Bu da tevhid inancının yani Allah’ın birliğine inanmanın temelini oluşturur. Allah, bizi yaratan, yaşatan ve rızık veren olduğu için en çok O’na şükredilmesi, O’na güvenilmesi ve sadece O’na yönelmemiz gerekir. Kulluk bilinci, hem ibadetlerle hem de güzel ahlakla hayatın her alanına yansıtılmalıdır. Böyle yapan kimselere Allah’ın da vaadi vardır: Şirk koşmayan kullarına azap etmeyecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.