Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyıl başlarındaki genel durumu hakkında hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?

Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyıl başlarındaki genel durumu hakkında hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?
Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyıl başlarında Rusya'ya Karadeniz izni vermesi, Osmanlı'nın diplomatik ve askeri gücünde zayıflama yaşadığını gösteriyor. Osmanlı'nın Rusya'ya karşı izlediği denge politikası hakkında daha fazla bilgi edinin.

Soru : Osmanlı Devleti 1700 yılında Rus elçilik heyetine o güne kadarki diplomatik teamüllere aykırı olarak Karadeniz'i kullanma izni vermiştir. Bu bilgiden hareketle Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyıl başlarındaki genel durumu hakkında hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?

Ödev cevabı kısaca : Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyıl başlarında, Rusya gibi güçlere karşı denge politikası izlemek zorunda kaldığı, askeri ve diplomatik gücünde zayıflama yaşadığı, ayrıca Karadeniz üzerindeki tam kontrolünü korumakta zorlandığı söylenebilir. Bu durum, Osmanlı’nın Rusya gibi yükselen güçlere karşı daha esnek ve tavizkâr bir politika izlediğinin göstergesidir.

1700 İstanbul Antlaşması: Osmanlı, Karadeniz'deki Kontrolünü Kaybediyor mu?

Osmanlı Devleti, XVIII. yüzyılın başlarında Rusya'nın yükselen gücüne karşı diplomatik ilişkilerde denge politikası izlemek zorunda kalmıştır. 1700 İstanbul Antlaşması sırasında Rus elçilik heyetine Karadeniz’i kullanma izni verilmesi, Osmanlı'nın bu bölgedeki egemenlik alanında zayıflamalar yaşadığını göstermektedir. Osmanlı, Karadeniz'deki üstünlüğünü tam anlamıyla sürdürememiş ve Rusya'nın bölgedeki varlığını kabullenmek zorunda kalmıştır. Bu durum, Osmanlı'nın özellikle XVIII. yüzyılın başlarından itibaren diplomatik ve askeri gücünde bir zayıflama dönemine girdiğine işaret eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum