Teşrik Tekbirleri: Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter ve Kimler Getirir

Teşrik Tekbirleri: Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter ve Kimler Getirir
Kurban Bayramı'nda teşrik tekbirleri hakkında bilmeniz gereken her şey! Ne zaman başlar, biter ve kimler getirir? Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir? Bu tekbirleri kimler ve ne zaman getirir? Teşrik tekbirleri hakkında detaylı bilgileri öğrenin.

Teşrik Tekbirlerinin Dinî Hükmü ve Ne Zaman Getirildiği

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazdan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler bulunmaktadır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440; Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391). Bu rivayetler ışığında, Hanefî mezhebine göre, teşrik tekbirlerini getirmek kadın erkek her Müslümana vaciptir.

Teşrik tekbirleri, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra getirilir. Hanefî mezhebine göre, toplam 23 vakit boyunca her farz namazın ardından bu tekbirleri getirmek vaciptir. Aynı günlerde kaza edilen namazlar sırasında da bu tekbirler getirilir. Ancak teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilen namazlarda tekbir getirilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).

Teşrik Tekbirleri Ne Zaman Başlar ve Biter?

Teşrik tekbirleri, Kurban Bayramı arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) getirilir. Bu süre zarfında toplam 23 farz namazın ardından "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" cümlesi söylenir.

Teşrik Tekbiri İçin Kurban Kesmek Gerekiyor mu?

Teşrik tekbiri getirmek için kurban kesmek şart değildir. Kurban kesmeyenler de bu tekbirleri getirmekle yükümlüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, "teşrik" kelimesi Arapça'da "etleri doğrayıp kurutmak" anlamına gelir. Bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırmış. Bu yüzden bu üç gün "et kurutma günleri" anlamına gelen "eyyam-ı teşrik" olarak adlandırılır. "Tekbir" ise Allah'ı yüceltmek anlamına gelir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.