Aşure Günü Neden Önemlidir, Aşure gününde neler yaşandı, Aşure Günün Faziletleri Nelerdir

Aşure Günü Neden Önemlidir, Aşure gününde neler yaşandı, Aşure Günün Faziletleri Nelerdir
Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür. 2024 yılında Aşure günü ne zaman? Aşure gününün önemi ve yapılacak ibadetler hakkında detaylı bilgi alın.

Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Ne Zaman?

Aşure Günü Nedir?

Aşure günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Tarihte sıkıntı ve belâların kaldırıldığı, peygamberler ve ümmetleri için kurtuluş günü olarak bilinir. Bu mübarek gün, bolluk ve berekete vesile olması niyaz edilen önemli bir gündür.

Aşure Gününün Önemi Nedir?

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Muharrem ayının faziletleri ile ilgili hadis-i şerifleri, Aşure gününün önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü, “Her kim aşure gününü ihya ederse, Allah-u Teala dilediği gibi onu yaşatır ve diriltir” diye buyurmuştur. Peygamber Efendimizin Ramazan dışında hiç terk etmediği nafile oruçlardan biri de Aşure günü orucudur.

Aşure Gününde Yaşanan Önemli Olaylar

Aşure gününde birçok önemli olay yaşanmıştır. Bunlardan bazıları:

  • Hz. Musa Aleyhisselam’ın kavminin Firavun’dan kurtulması
  • Hz. Yunus Aleyhisselam’ın balığın karnından kurtulması
  • Hz. Nuh’un (a.s.) gemisinin karaya oturması

Bu olaylar, Aşure gününün tarihsel önemini daha da artırmaktadır.

Aşure Günü 2024'te Ne Zamana Denk Geliyor?

Aşure günü, 2024 yılında 16 Temmuz Salı gününe denk gelmektedir. Hicri takvime göre ise 10 Muharrem 1446’dır.

Aşure Günün Faziletleri Nelerdir?

Aşure gününün faziletleri büyüktür. Bu günde yapılacak ibadetler arasında aşure ikramı, oruç, namaz, dua ve zikirler bulunmaktadır. Hadis-i şeriflerde, Aşure günü orucunun bir önceki yılın günahlarına keffaret olacağı belirtilmiştir.

Aşure Gününde Neler Yapılmalıdır?

Aşure gecesi ve gününde ibadetlerle meşgul olmak çok sevaptır. Namaz, oruç, zikir ve dualar Aşure gününde yapılacak ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz (S.A.V), Aşure günü orucunu hiç bırakmamıştır.

Aşure Gününde Oruç Tutulur Mu?

Aşure günü orucu, Peygamber Efendimizin (S.A.V) sıkça tuttuğu bir ibadettir. Ancak, tek gün oruç tutulması mekruh sayılmaktadır. Bu nedenle, Muharrem ayının 9. ve 10. günleri veya 10. ve 11. günleri oruçlu geçirmek tavsiye edilmektedir.

Aşure Gününde Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Aşure günü yapılacak ibadetlerden biri olan oruç, tek gün tutulmamalıdır. Bu durumda Yahudilere benzemek söz konusu olduğundan, oruç iki gün tutulmalıdır. Aşure günü orucu, bir gün öncesi ya da sonrasını ilave ederek oruçlu geçirmeyi gerektirir.

Aşure Namazı Nasıl Kılınır?

Aşure günü ve gecesinde yapılacak ibadetlerden biri de namazdır. Namaz 4 rekattır. Her rekatta bir Fatiha ve 15 İhlas okunarak dördüncü rekatta selam verilir. Bu namazı kılanın elli sene geçmiş, elli sene de gelecek günahları Allah-u Teâlâ mağfiret eder.

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

Muharrem ayı, Hicri yılın ilk ayıdır. Hicri yeni yıl, 7 Temmuz 2024 (1 Muharrem 1446) Pazar günü başlar. Muharrem ayı, Aşure günü gibi önemli bir zaman dilimini kapsar. Aşure günü ise Muharrem ayının 10. günü olan 16 Temmuz 2024 Salı’dır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.