2024 LGS tercih kılavuzu ve kontenjan tabloları ne zaman açıklanacak

2024 LGS tercih kılavuzu ve kontenjan tabloları ne zaman açıklanacak
LGS tercih kılavuzu 2024 yayınlandı mı, LGS tercihleri ne zaman başlayacak, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, meslek liseleri ve proje okullarına yerleştirme detayları için hemen tıklayın!

2024 yılı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih kılavuzu ve kontenjan tabloları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yayımlanması bekleniyor. Öğrenciler ve veliler, tercih sürecinde bu kılavuz ve tablolardan yararlanarak doğru tercihleri yapabilecekler.

Merkezî yerleştirme, sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek. Okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde, sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Merkezî Sınav Puanı: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirmede kullanılan Bakanlıkça yapılan merkezî sınav puanıdır.

Merkezî Yerleştirme: Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yapılan yerleştirmedir.

Okul Başarı Puanı (OBP): Ortaokulun 6, 7 ve 8'inci sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puandır.

Ortaöğretim Kayıt Alanı: Eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjan ve donanımları göz önünde bulundurularak il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liselerin birbirleri ile eşleştirildiği ve tercihe bağlı olarak kayıt yapılabilecek farklı ortaöğretim kurumlarından oluşturulan alandır.

Yerel Yerleştirme: Ortaöğretim kayıt alanları dikkate alınarak, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri ile okullara yapılan yerleştirmedir.

Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümü ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puandır.

Yetenek Sınavı: Proje okulu olan fen liseleri ile güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme için okullarca yapılan seçme sınavıdır.

Öğrenciler, 2024 LGS tercih kılavuzu ve kontenjan tablolarına göre tercihlerini yaparak, gelecek eğitim hayatları için en doğru adımı atacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği bu kriterler ve puanlar doğrultusunda, en iyi okullara yerleşmek için gereken tüm bilgileri dikkatlice incelemek büyük önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.