2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı

2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı
2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu MEB tarafından yayımlandı. Kılavuzdaki detaylar ve yeni kurallar hakkında bilgi alın.

2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren "2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci, 28 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek, yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da duyurulacak.

Merkezi Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Merkezi yerleştirme; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.

Eşit puan durumunda, sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), 8'inci sınıftaki özürsüz devamsızlık gün sayısı, tercih önceliği ve doğum tarihi gibi kriterlere göre yerleştirme yapılacak.

Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ve devamsızlık gün sayısı gibi kriterlere göre yapılacak. Eşitlik durumunda 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarına bakılacak.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihi Yapacak

Merkezi sınav puanı olan öğrenciler dâhil, tüm öğrencilerin yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme tercihi yapılmadan merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kayıt yaptırmış öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Öğrenciler merkezi sınav puanı ile, yerel yerleştirme ile ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecekler. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar tercihi yapabilecekler.

Yerleştirme Sürecinin Detayları

  • Yerel Yerleştirme Tercihleri: İlk üç okul kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla beş okul tercih edilebilecek. Aynı okul türünden en fazla üç okul seçilebilecek.
  • Merkezi Sınavla Tercih: Yerel yerleştirme tercihlerinden sonra merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar ekranından ise en fazla 5 okul tercih edilebilecek.

Nakil Süreci

Yerleştirmelere esas nakiller, iki dönemde yapılacak. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla üç, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar için en fazla üç okul tercihi yapılabilecek.

Depremzede Öğrencilere Pozitif Ayrımcılık

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle mağdur olan öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih ederken bazı ayrıcalıklardan yararlanabilecekler. Bu öğrenciler, yerleştirme sürecinde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek ve diğer illerdeki yerel yerleştirme okullarını kayıt alanında sayılacak şekilde tercih edebilecekler.

Özel Öğretim Kurumları ve Yetenek Sınavları

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıt işlemleri, 28 Haziran-16 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu kurumlara kayıt yaptıran öğrenciler, tercih ekranına erişim sağlayamayacak.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 22 Temmuz 2024 tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.

"2024 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"na ulaşmak için buraya tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.