9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 195 Performans Görevi Sıvılarda Akışkanlık Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sıvılarda Akışkanlık Performans Ödevi

Konu: Sıvıların Akışkanlık Özellikleri ve Moleküler Etkileşimler


Giriş

Sıvılar, akışkanlık özelliğine sahip olup farklı sıcaklık ve moleküler yapı özelliklerine göre farklı davranışlar sergiler. Bir sıvının akışkanlığı, iç sürtünme kuvvetine ve moleküller arası etkileşimlere bağlıdır. Bu çalışmada, çeşitli sıvıların akışkanlık (viskozite) özellikleri incelenecek ve sıcaklık değişiminin bu özellik üzerindeki etkisi gözlemlenecektir. Deneysel veriler, sıvıların günlük yaşamda nasıl farklı kullanıldığını anlamamıza yardımcı olacaktır.


Deneyin Amacı

Bu deneyin amacı, sıvıların akışkanlık özelliklerinin moleküler yapılarına ve sıcaklığa bağlı olarak nasıl değiştiğini gözlemlemek ve bilimsel veriler ışığında değerlendirme yapmaktır. Aynı zamanda, viskozite farklarının mühendislik, sağlık ve sanayi gibi alanlardaki önemini kavramak hedeflenmektedir.


Kullanılan Malzemeler

  • Sıvılar: Su, zeytinyağı, bal, gliserin, etil alkol
  • 250 mL'lik beherglas
  • Termometre
  • Kronometre
  • Musluklu şişe veya büret
  • Cam çubuk
  • Laboratuvar eldiveni

Deneyin Yapılışı

  1. Seçilen sıvılar, eşit hacimlerde deney tüplerine konulacaktır.
  2. Her sıvı belirli sıcaklıklarda (25°C, 50°C, 75°C) ısıtılarak sıcaklık-akışkanlık ilişkisi incelenecektir.
  3. Musluklu şişe yardımıyla sıvıların akış süresi kronometre ile ölçülecektir.
  4. Elde edilen sonuçlar bir tabloya kaydedilecek ve grafik oluşturulacaktır.
  5. Farklı sıcaklıklar için sıvıların viskozite değerleri analiz edilecektir.

Gözlemler ve Sonuçlar

Aşağıda farklı sıcaklıklardaki sıvıların akışkanlık süreleri verilmiştir:

Sıcaklık (°C) Su (s) Zeytinyağı (s) Bal (s) Gliserin (s) Etil Alkol (s)
25 3.1 5.4 12.8 9.6 2.4
50 2.2 4.1 8.9 6.2 1.8
75 1.5 3.3 5.6 3.9 1.2

Sonuç ve Yorum

  1. Sıcaklık arttıkça sıvıların akışkanlıkları artmış, viskoziteleri azalmıştır.
  2. Bal, moleküller arası güçlü hidrojen bağları nedeniyle en yüksek viskoziteye sahip sıvıdır.
  3. Etil alkol düşük viskoziteye sahip olup sıcaklık artışıyla daha hızlı akış göstermektedir.
  4. Su, hidrojen bağları nedeniyle orta dereceli bir viskoziteye sahip olup sıcaklık artışında viskozitesi azalmıştır.

Bu deney sonucunda, moleküller arası etkileşimlerin sıvıların akışkanlık özelliklerini doğrudan etkilediği gözlemlenmiştir. Günlük yaşamda kullanılan sıvıların uygun sıcaklık koşullarında muhafaza edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.


Sonuçların Günlük Hayata Uyarlanması

  • Motor yağları düşük sıcaklıklarda daha yoğun ve viskoz hale gelirken, yüksek sıcaklıklarda akışkanlıkları artar.
  • Gıda sektöründe, bal gibi ürünlerin sıcaklıkla akışkanlığının değişimi saklama ve tüketim açısından önemlidir.
  • Tıp alanında, kan viskozitesinin sağlık üzerindeki etkileri sıcaklık değişimleri ile birlikte değerlendirilmelidir.

Sonuç ve Öneriler

Bu çalışmada, sıvıların viskozitesinin moleküler yapılarına ve sıcaklığa bağlı olarak değiştiği ortaya konmuştur. Daha ileri çalışmalarda farklı moleküler yapıdaki sıvıların akışkanlık özellikleri incelenerek mühendislik uygulamalarında daha verimli çözümler üretilebilir.


Kaynakça

  1. Kimya Ders Kitabı, 9. Sınıf
  2. "Maddenin Halleri ve Özellikleri," Üniversite Kimya Ders Notları
  3. Günlük yaşamdan gözlemler ve internet kaynakları

Teslim Tarihi: .../.../20...
Öğrenci Adı Soyadı: ....................
Sınıf: ..............

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.