9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 246-247 Cevapları Meb Yayınları
Etkinlik 3.3 Özeti: Gümüş ve Bakır Nanoparçacık Sentezi (AgNP ve CuNP)
Bu etkinlikte öğrenciler, laboratuvar ortamında gümüş (AgNP) ve bakır (CuNP) nanoparçacıklarını sentezlemekte ve bunların özelliklerini incelemektedir. Bu nanoparçacıklar kolloidal çözelti olarak elde edilir ve çıplak gözle görülemez. Gümüş nitrat ve sodyum sitrat kullanılarak gümüş nanoparçacıkları; bakır(II) klorür ve askorbik asit kullanılarak bakır nanoparçacıkları elde edilir.
Değerlendirme Soruları ve Cevaplar
1. Gümüş nanoparçacık içeren çözeltide, nanoparçacıklar çözelti içinde dağılmıştır ama gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Gümüş metali ile kıyaslandığında fiziksel ve kimyasal özellikleri farklılık gösterir.
2. Hayır, süzgeç kağıdı gözeneklerinden çok daha küçük oldukları için süzgeçle ayrılmazlar.
3. Bakır nanoparçacık içeren çözelti de kolloidal bir çözelti oluşturur. Bakır tozuna göre daha homojen dağılmıştır ve gözle görülmez. Farkları; boyut ve şekil farkıdır.
4. Gümüş nanoparçacık (AgNP), gümüş atomundan küçüktür ve farklı yüzey özelliklerine sahiptir. Ag⁺ iyonu ise elektron kaybetmiş bir atomdur, iyon halindedir. Yani fiziksel ve kimyasal özellikleri farklıdır.
5. CuNP ile Cu²⁺ iyonu arasında fark vardır. CuNP nötr parçacık iken, Cu²⁺ pozitif yüklü bir iyondur. Cu²⁺ iyonu çözeltide elektrik iletirken, CuNP parçacığı kolloid halde bulunur.
6.
- rAg = 144 pm = 144 × 10⁻³ nm
- 5 nm / 144 × 10⁻³ nm = 34,72 ≈ 35 adet Ag atomu
- Yani bir 5 nm çapındaki AgNP yaklaşık 35 atom içerir.
7. Nanoparçacık (NP), 1 ile 100 nanometre arasındaki boyuta sahip olan atomik ya da moleküler parçacıklardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.