Ortaöğretim Temel Dinî Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları
Değerlendirelim
“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara suresi, 168. ayet.)
“Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin.” (Bakara suresi, 172. ayet.)
“Kendileri için nelerin helâl kılındığını sana soruyorlar. De ki: İyi ve temiz olanlar size helâl kılınmıştır…” (Mâide suresi, 4. ayet.)
“Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı iyi ve güzel şeyleri haram saymayın, sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.” (Mâide suresi, 87. ayet.)
“Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah’a karşı gelmekten sakının.” (Mâide suresi, 88. ayet.)
“Artık Allah’ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin. Eğer yalnız ona ibadet ediyorsanız, Allah’ın nimetine şükredin.” (Nahl suresi, 114. ayet.)
Soru 1: Yukarıdaki ayetleri okuyarak helal kazancın niçin önemli olduğunu değerlendiriniz.
Cevap: Helal kazanç, kişinin Allah’a karşı sorumluluğunu yerine getirmesi ve toplumsal huzurun sağlanması açısından önemlidir. Helal rızık, insanın hem fiziksel hem de manevi hayatında mutluluk ve bereketin kaynağıdır. Allah’ın emri gereği haramdan sakınmak, sınırları aşmamak ve helal olanı tercih etmek, insanın ibadetlerinin kabulü için de bir şarttır. Haram kazanç, bireyin ruhsal dengesini bozarken, toplumsal huzuru da olumsuz etkiler.
Soru 2: İslam dininde yardımlaşmayla ilgili hangi ibadetleri biliyorsunuz?
Cevap: İslam dininde yardımlaşma, hem bireysel hem toplumsal ilişkilerde büyük önem taşır. Yardımlaşma ile ilgili temel ibadetler şunlardır:
- Zekât: Maddi durumu iyi olan Müslümanların mal varlıklarının bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermesi.
- Sadaka: Herhangi bir miktar ve şart olmaksızın yapılan bağış.
- İnfak: Allah yolunda mal ve mülk harcamaktır. Bu kavram, zekât ve sadakayı da kapsar.
- Karz-ı Hasen: Karşılık beklemeksizin ihtiyaç sahibine borç vermek.
Bu ibadetler, bireyler arasında dayanışmayı artırır ve toplumsal adaletin sağlanmasına katkıda bulunur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.