4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları Hecce Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları Hecce Yayıncılık
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, insan haklarının korunmasını amaçlayan önemli bir belgedir. İnsan haklarının korunması için hangi adımların atılması gerektiğini ve uluslararası belgelerin önemini öğrenin.

Haklarımız Koruma Altında

İnsanlara yapılan kötülükler, II. Dünya Savaşı’nda çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Bunun üzerine dünya barışını ve güvenliğini korumak için bir araya gelen Birleşmiş Milletler Örgütü, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni imzalamıştır. Bu belgenin amacı, insan hak ve özgürlüklerinin korunma altına alınmasıdır.

Bizim ülkemiz de bu örgüte üyedir. Dolayısıyla ülkemizde insan hakları devletin güvencesi altındadır. Doğuştan sahip olduğumuz bu haklar, anayasamız sayesinde koruma altındadır. Bu bildirgedeki insan haklarına sadece insan olduğumuz için sahibiz. Bu hakları satın almak, devretmek ya da kazanmak söz konusu değildir. Bu haklar insan onurunu da güvence altına alır. Ayrıca bu haklar, dünyanın her yerindeki insanlar için geçerlidir. Tüm insanlar, herhangi bir ayrım (din, dil, ırk, cinsiyet, vatandaşlık vb.) gözetilmeksizin yalnızca insan oldukları için temel haklara sahiptir.

Aşağıdaki soruları metinden hareketle defterinize yazınız.

1. İnsan Haklarını Korumak İçin Hangi Belge İmzalanmıştır?

İnsan haklarını korumak için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi imzalanmıştır.

2. İnsan Haklarını Koruyacak Bir Belge Olmasaydı Dünya Nasıl Bir Yer Olurdu?

Eğer insan haklarını koruyacak bir belge olmasaydı, dünya çok daha adaletsiz ve güvensiz bir yer olurdu. İnsanlar, temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmediği için daha çok haksızlık ve zulme maruz kalırlardı. Bu da dünya genelinde kaos ve çatışmalara neden olabilirdi.

3. İnsan Haklarının Korunması İçin Uluslararası Belgeler Dışında Ne Gibi Önlemlere İhtiyaç Vardır?

İnsan haklarının korunması için uluslararası belgeler dışında, her ülkenin kendi anayasasında ve yasalarında insan haklarını koruyucu düzenlemelere yer vermesi gereklidir. Ayrıca, insan haklarına saygıyı artırmak için toplumda farkındalık yaratacak eğitim ve kampanyalar düzenlenmelidir. İnsan hakları ihlallerine karşı etkili denetim mekanizmaları ve adil yargı sistemleri oluşturulmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.