10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Meb Yayınları
Düşünün-Paylaşın
“Eğer Rabb'in dileseydi yeryüzündekilerin hepsi iman ederlerdi. O hâlde sen, inanmaları için insanları zorlayacak mısın?” (Yunus suresi, 99. ayet.)
1. Soru: Verilen ayete göre İslam'da inanç özgürlüğü ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İslam, inanç özgürlüğünü temel bir hak olarak kabul eder. Yunus Suresi 99. ayet, insanların inanç konusunda zorlanamayacağını, iman etmenin ancak gönüllü bir tercih olabileceğini belirtir. Zorla inanç dayatmak İslam'ın özüne aykırıdır. Bu anlayış, Kur’an-ı Kerim’in "Dinde zorlama yoktur" (Bakara Suresi 256. ayet) hükmüyle de desteklenmektedir. İslam, bireylere inanç konusunda seçim yapma hakkı tanıyan bir dindir ve hoşgörüyü esas alır.
Yorumlayınız
Altmış kişiden oluşan Hristiyan Necran heyeti Hz. Muhammed’le (sav) görüşmek üzere ikindi vakti Medine’ye gelmiş ve Mescid-i Nebevi’de doğuya dönerek ibadet etmek isteyince bazı sahabiler onlara müdahale etmek istemiştir. Hz. Peygamber, buna müsaade etmemiş, Necranlı Hristiyanların diledikleri gibi ibadet etmelerine izin vermiştir. (bk. İbni Hişam, Sîret, C 2, s. 215-217.)
2. Soru: Verilen metinden hareketle İslam’ın ibadet özgürlüğüne verdiği önemi yorumlayınız.
Cevap: İslam, herkesin ibadetini özgürce yerine getirmesine izin veren bir dindir. Metinde Hz. Muhammed (s.a.v.), Medine’ye gelen Hristiyan Necran heyetinin ibadet etmesine müsaade etmiştir. Bu olay, İslam’ın hoşgörü anlayışını ve farklı inançlara saygısını gösteren önemli bir örnektir.
Kur’an’da da din ve ibadet özgürlüğü teşvik edilmiştir. "Sizin dininiz size, benim dinim bana" (Kafirun Suresi 6. ayet) ifadesi, kimsenin ibadetine karışılmaması gerektiğini vurgular. Bu bağlamda, İslam, farklı inançlara sahip insanların kendi ibadetlerini rahatça yapmalarına imkan tanımış ve baskıya maruz kalmadan dinlerini yaşamalarına izin vermiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.